Wie zijn data uitsluitend in de cloud steekt is niet goed bezig

2016-01-26
26 JAN

Je wordt een week ondergedompeld in alle mogelijke technieken die gebruikt worden door hackers. Daar gaan je ogen open ! Als je ziet hoe eenvoudig het kan zijn om in andermans systeem binnen te dringen, denk je wel twee keer na om je data ergens in de cloud te zetten.

Het strafste was wel dat onze lesgever zei: "zeg niet dat je je data in de cloud zet, maar wel dat je hem op andermans computer zet". En ze hebben gelijk. De data in de cloud zit niet zomaar 'ergens' maar wel op een fysieke computer in één of ander datacenter.

En dat datacenter heeft uiteindelijk het zeggenschap over die computer. Wie de kleine lettertjes leest, zal zien dat het datacenter het recht heeft een computer van het net los te koppelen indien hij gehackt is. En wat dan met het bedrijf dat zijn data er heeft op staan ?

De datacenters worden continu aangevallen via internet. Het is dan ook uiterst gemakkelijk. Het volstaat om een computer te hebben en een connectie met het internet. Dan kan men overal ter wereld computersystemen aanvallen. Onze lesgever maakt deel uit van een groepering die optreedt als er ergens een inbraak in één of ander computersysteem vastgesteld wordt; zij gaan dan ter plekke om de hacker op te sporen en uit het systeem te werken. Dit kan soms heel eenvoudig gaan, maar soms ook meerdere weken in beslag nemen, afhankelijk van hoe sterk de andere partij is. Soms hebben ze de ene buitengewerkt om s'anderendaags een andere te zien binnendringen.

Ik heb tijdens die lessen mensen ontmoet van allerlei bedrijven, gaande van vliegtuigconstructeurs tot fabrikanten van huishoudapparatuur die zich hiertegen willen wapenen.

Zeker met het internet of things dat eraankomt is een goede beveiliging heel belangrijk. In ieder geval ga ik tweemaal nadenken vooraleer ik mij op reis ergens aan één of ander (wifi-)netwerk koppel.

Why choose for Datarecuperatie®?

Hoogtechnologisch Labo

100% safe

80% success rate

24h / 7d service