Hoe SSD's gebruiken ?

2016-03-31
7 MA

Recent hebben we enkele SSD schijven binnengekregen voor recuperatie.

Eerste geval: Een klant met een schijf van 1 TB met vele projecten. Op een bepaald moment blijft zijn computer hangen. Hij herstart de computer. Blijkt dat er een map van 100 GB met belangrijke data verdwenen is. Een scan naar de data levert niets op, ook niet in RAW mode. Conclusie: De data is gewist !

Tweede geval: Een SSD met sandforce processor. Telkens men de SSD probeert te benaderen blijft de schijf in "busy mode" hangen en is op geen enkele manier te benaderen. De data is geencrypteerd, dus de geheugenchips afhalen is geen optie. Conclusie: Hoewel de data nog aanwezig is, is er geen enkele manier om er nog aan te geraken!

Derde geval: Dit is bij een buitenlandse collega gebeurd. Hij is een SSD aan het klonen. Plots hangt de schijf. Hij herstart ze. Ineens blijkt de schijf leeg. Helemaal niets meer. Conclusie: De data is gewist !

Vierde geval: Een SSD die enkele maanden opzij gelegen heeft (gewoon in een kast), blijkt bij opnieuw aansluiten 88% van zijn data kwijt te zijn. Conclusie: Sommige modellen SSD gebruiken geheugenchips die hun inhoud kwijtgeraken als ze niet onder stroom staan.

Boosdoener: In geval 1 en 3 is het trim commando de schuldige

Voordeel van Trim: Deze "Feature" van de meeste SSD's maakt het geheugen leeg als de pc aangeeft dat deze ruimte niet meer in gebruik is. Hierdoor kan de SSD sneller nieuwe data stockeren.

Nadeel van Trim: Als u per ongeluk een map wist is er geen manier meer om de data terug te halen. Ook als dit gebeurt door een fout van het besturingssysteem zoals in geval 1.

Begrijp me niet verkeerd. SSD schijven zijn snel en een plezier om je pc of mac ermee uit te rusten, maar juist door die snelheid kunnen ze ook je data in een oogwenk wissen ! Waar een normale harddisk ongeveer een klein uurtje zou nodig hebben om 100 GB data te overschrijven heeft een SSD genoeg aan enkele milliseconden.

Mijn advies: Gebruik een SSD zuiver om je besturingssysteem op te zetten en gebruik een gewone harddisk om de data op te zetten.

Voor archivering: Gebruik nooit een SSD maar steeds een gewone harddisk.

Als laatste raadgeving: Maak steeds een kopie; geen enkele harddisk is 100% veilig.

Waarom Datarecuperatie® kiezen?

Hoogtechnologisch Labo

100% veilig

80% succesratio

24u / 7d bereikbaar